H υπόθεση του λογοτύπου του Μετρό Θεσσαλονίκης φαίνεται να έχει περισσότερη πολυπλοκότητα από ό,τι φαίνεται αρχικά. Όπως αναφέρεται, το PDF αρχείο της παρουσίασης της οπτικής ταυτότητας του Μετρό περιέχει metadata, τα οποία ενδέχεται να ρίχνουν φως στο ποιος είναι ο πραγματικός δημιουργός του λογότυπου ή, τουλάχιστον, της παρουσίασης της ταυτότητας. Τα metadata, είναι στοιχεία ενός αρχείου που προσδιορίζουν την ημερομηνία δημιουργίας του, μεταποίησης του, τον δημιουργό του και άλλες πληροφορίες.
Σύμφωνα με την ανάλυση των metadata του αρχείου, στην ενότητα που αφορά τον “Author” (δημιουργός), εμφανίζεται το όνομα της πραγματικής σχεδιάστριας που επιμελήθηκε την παρουσίαση του λογοτύπου.Αυτή η ανακάλυψη περιπλέκει την κατάσταση, καθώς οι πληροφορίες στα metadata του αρχείου φαίνεται να συνδέουν την επιμέλεια της παρουσίασης του λογοτύπου με έναν άλλο σχεδιαστή ή ομάδα σχεδιαστών.
Αυτή η αποκάλυψη δημιουργεί την αίσθηση ότι υπάρχει μια ανάγκη για περαιτέρω διασαφήνιση γύρω από το ποιος ακριβώς ήταν ο κύριος δημιουργός της οπτικής ταυτότητας του Μετρό Θεσσαλονίκης και του λογοτύπου του, κάτι που ίσως να μην κάτι που ίσως να μην είναι τόσο ξεκάθαρο όσο είχε θεωρηθεί αρχικά.
Το αρχικό PDF της παρουσίασης της οπτικής ταυτότητας του Μετρό, το οποίο παρουσιάστηκε από την Ελληνικό Μετρό στις 13 Νοεμβρίου 2024, είχε πρωτογενή δημιουργία στις 12 Νοεμβρίου και περιείχε στα metadata την υπογραφή της Olga Ziara, η οποία εργάζεται ως Creative Director στην εταιρεία PALLADIAN. Η Olga Ziara δεν φαίνεται να έχει σχέση με την εταιρεία MnMS, η οποία είχε αναλάβει το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στον διαγωνισμό, ενώ φαίνεται να είχε προκύψει από μια ομάδα των 8 διαγωνιζόμενων που τελικά ακυρώθηκαν.
Αυτό το στοιχείο είναι καθοριστικό, καθώς σημαίνει ότι το αρχικό PDF, το οποίο αναρτήθηκε πρώτα σε ιστότοπους όπως η Ναυτεμπορική και το Ecozen (στις 13/11), φέρει την υπογραφή της Olga Ziara, η οποία δεν συνδέεται άμεσα με την ανάδοχο εταιρεία.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω όταν ανακαλύπτεται ότι, μετά την δημοσιοποίηση του αρχικού αρχείου, η Ελληνικό Μετρό προχώρησε σε τροποποίηση των metadata του PDF (στις 13 Νοεμβρίου 2024, 5 ώρες μετά την παρουσίαση) και, στην τροποποιημένη εκδοχή, το όνομα της Olga Ziara έχει αφαιρεθεί από τα metadata του αρχείου.
Η Ελληνικό Μετρό ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της το τροποποιημένο PDF, το οποίο πλέον περιλαμβάνει την αλλαγή των metadata. Αν και το νέο αρχείο φαίνεται να έχει τροποποιηθεί μερικές ώρες μετά την αρχική παρουσίαση, το PDF που κυκλοφόρησε πρώτα, το οποίο περιείχε το όνομα της Olga Ziara, παρέμεινε ανεξέλεγκτο και δημοσιεύτηκε από διάφορους ιστότοπους χωρίς τροποποιήσεις.
Αυτό δημιουργεί πολλές ερωτήσεις σχετικά με την πλήρη διαδικασία δημιουργίας και έγκρισης του λογοτύπου του Μετρό Θεσσαλονίκης, τη συμμετοχή της PALLADIAN (όπου εργάζεται η Olga Ziara) και την πιθανή εμπλοκή άλλων εξωτερικών συνεργατών ή διαγωνιζόμενων που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πλήρως. Μένει να δούμε αν αυτή η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκαλύψεις ή διευκρινίσεις από την πλευρά της Ελληνικό Μετρό για τη διαδικασία του διαγωνισμού και των συνεργασιών που ακολούθησαν.
Πηγή https://designmag.gr/