Αν ποτέ έχετε συνομιλήσει με κάποιον και του λέγατε κάτι σημαντικό, ενώ εκείνος συνέχιζε να κάνει scrolling στο τηλέφωνό του, πιθανότατα έχετε βιώσει το phubbing, ή αλλιώς το «phone snubbing». Μπορεί και να το έχετε κάνει κι εσείς κάποια στιγμή χωρίς να το καταλάβετε. Το phubbing στέλνει ένα διακριτικό, αλλά ξεκάθαρο μήνυμα: «Το τηλέφωνό μου είναι πιο ενδιαφέρον από εσένα».
Έρευνες δείχνουν ότι το phubbing μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη και τις σχέσεις, προκαλώντας συναισθήματα μοναξιάς, ανασφάλειας και απογοήτευσης στους άλλους. Συνδέεται με χαμηλότερη κοινωνική ευαισθησία, και σε δημόσιους χώρους πολλοί καταφεύγουν σε αυτό για να αποφύγουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Μάλιστα, είναι τόσο συνήθεια πλέον, που δεν το αντιλαμβανόμαστε πάντα όταν το κάνουμε.
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι, όμως, το αναγνωρίζουν και το αντιμετωπίζουν. Αντί να αφήνουν το τηλέφωνό τους να τους αποσπά την προσοχή, ακολουθούν μερικές απλές στρατηγικές για να παραμένουν παρόντες στις στιγμές που μετράνε.
1. Σχεδιάζουν το «αν-τότε»
Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση ξέρουν πώς να θέσουν όρια στην χρήση του τηλεφώνου τους, ειδικά όταν βρίσκονται με άλλους. Αν ξέρουν ότι θα είναι σε μια κοινωνική συνάντηση, προγραμματίζουν τι θα κάνουν με το τηλέφωνό τους. Για παράδειγμα:
- «Αν τρώω με κάποιον, τότε το τηλέφωνό μου θα είναι σε αθόρυβη λειτουργία και δεν θα το κοιτάξω μέχρι να τελειώσουμε το γεύμα».
- «Αν θυμηθώ κάτι που πρέπει να κάνω κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, θα το σημειώσω και θα το φροντίσω μετά».
Ακόμα και αν ξεφεύγουν και κοιτάξουν το τηλέφωνο, είναι ειλικρινείς και λένε: «Συγγνώμη, έχεις όλη μου την προσοχή τώρα».
2. Κρατούν το τηλέφωνο μακριά
Ακόμα και αν το τηλέφωνο είναι απενεργοποιημένο, αν είναι κοντά μας, η προσοχή μας αποσπάται. Για να το αποφευχθεί αυτό, καλό θα είναι να αφήνουμε το κινητό σε άλλο δωμάτιο ή σε μια τσέπη. Όταν το τηλέφωνο είναι δύσκολο να το ‘φτάσουμε’, η συγκέντρωση παραμένει ισχυρή και οι συζητήσεις γίνονται πιο ουσιαστικές.
3. Πατούν «pause»: Καθιερώνουν ζώνες χωρίς τηλέφωνο
Οι συνεχείς ειδοποιήσεις μπορεί να μας κάνουν πιο ευερέθιστους και να αποσπούν την προσοχή μας από σημαντικές στιγμές. Είναι μάλιστα αποδεδειγμένο ότι χρειάζονται περίπου 23 λεπτά για να επαναφέρουμε τη συγκέντρωσή μας μετά από κάθε διακοπή λόγω τηλεφώνου. Γι’ αυτό, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δημιουργούν «ζώνες χωρίς τηλέφωνο», όπως κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή όταν κοιμούνται.
Για να το πετύχουν αυτό, απενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις και βάζουν το τηλέφωνο σε «Μην ενοχλείτε». Μπορούν επίσης να συμφωνήσουν με τους γύρω τους για να διασφαλίσουν ότι όλοι είναι πραγματικά παρόντες στη στιγμή.
Αν σχεδιάσετε σωστά την χρήση του τηλεφώνου σας και δημιουργήσετε μικρές «παύσεις» από αυτό, όχι μόνο θα μειώσετε το phubbing, αλλά θα ενδυναμώσετε και τις σχέσεις σας. Το τηλέφωνό σας θα είναι πάντα εκεί για εσάς, αλλά οι στιγμές που ζείτε με τους άλλους είναι ανεκτίμητες.