Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, φαίνεται να επηρεάζονται πιο έντονα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus, οι θάνατοι από τη ζέστη θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν μέχρι το 2100, και το 2024 προβλέπεται να είναι η πιο καυτή χρονιά στην ιστορία της Γης. Ήδη, τον Ιούλιο του 2024, καταγράφηκαν ρεκόρ θερμοκρασιών στην Ελλάδα, την Ιαπωνία και το Μαρόκο, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 48°C στο Μαρόκο, προκαλώντας τραγωδία με 21 θύματα.
Η ζέστη δεν περιορίζεται σε μικρές, μεμονωμένες περιόδους καύσωνα, αλλά εξελίσσεται σε παρατεταμένα κύματα ακραίας ζέστης, με πολλές περιοχές να βιώνουν σχεδόν τρίμηνους καύσωνες. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη λόγω των πυρκαγιών, που φέτος έφτασαν ακόμα και στον αστικό ιστό, καταστρέφοντας περιοχές όπως η Νέα Πεντέλη και το Πάτημα Χαλανδρίου. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί συντονισμένες δράσεις τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ κρατών, σωστή πολιτική προστασία και ενίσχυση των συστημάτων υγείας, ειδικά στην Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Η Πολιτική Προστασία, η πυροσβεστική, οι δασοκομάντος και οι τεχνολογίες όπως τα drones πρέπει να συντονίζονται για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών.
Μαζί με τις κλιματικές καταστροφές, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και η επισιτιστική
ανασφάλεια είναι νέες απειλές. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να εξαφανίσει καλλιέργειες ή να τις καταστήσει πολύ ακριβές για τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού. Αν προσθέσουμε και το υψηλό κόστος της “πράσινης μετάβασης”, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει ακόμα κατανοήσει πλήρως τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Οι προβλέψεις για τη Μεσόγειο, και ειδικά για την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, και χρειάζονται επειγόντως δράσεις για να αποφύγουμε τα χειρότερα.