Πόσες φορές δεν έχεις ανοίξει το ψυγείο για να φας λίγο ζαμπόν ή γαλοπούλα και να βρεις ότι τα αλλαντικά σου έχουν μια γλιστερή και κολλώδη υφή; Μοιάζει με γλίτσα, κι εκείνη την ώρα αναρωτιέσαι αν πρέπει να τα φας ή να τα πετάξεις. Λοιπόν, υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό, και δυστυχώς δεν είναι και τόσο αθώο όσο φαίνεται!

Όταν τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν, η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, έχουν αυτή την “γλίτσα”, είναι ένδειξη ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά με την αποθήκευσή τους ή με την ποιότητά τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι βακτήρια και μύκητες αναπτύσσονται στην επιφάνειά τους, και αυτό φυσικά μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία μας. Εδώ σου εξηγώ γιατί συμβαίνει και τι πρέπει να προσέχεις:

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τη γλίτσα;

  1. Υγρασία: Τα αλλαντικά περιέχουν νερό, και αν τα φυλάξεις σε λάθος συνθήκες, π.χ. σε πλαστική σακούλα ή σε μπολ χωρίς αερισμό, το νερό μένει παγιδευμένο. Όταν αυτό συμβαίνει, δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια.
  2. Αλλοίωση των πρωτεϊνών: Τα βακτήρια που αναπτύσσονται διασπούν τις πρωτεΐνες των αλλαντικών, δημιουργώντας αυτή τη γλιστερή και κολλώδη επιφάνεια που δεν θέλεις να βλέπεις.
  3. Φυσικά συντηρητικά: Μερικά αλλαντικά περιέχουν φωσφορικά άλατα και άλλες χημικές ουσίες που, όταν αναμιγνύονται με την υγρασία, δημιουργούν αυτή την “γλιστερή” αίσθηση.

Τι μπορεί να πάθεις αν τα φας;

Είναι καλό να γνωρίζεις ότι, αν τα αλλαντικά έχουν χαλάσει και έχουν αναπτυχθεί επικίνδυνα βακτήρια, μπορείς να πάθεις:

  • Τροφική δηλητηρίαση: Ανησυχητικά βακτήρια, όπως η Listeria, η Salmonella ή η E. coli, μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα όπως:
    • Στομαχόπονο
    • Διάρροια
    • Ναυτία & εμετό
    • Πυρετό
  • Λοίμωξη από Listeria: Η Listeria είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί αναπτύσσεται ακόμη και στο ψυγείο και μπορεί να βρεθεί σε αλλαντικά που έχουν χαλάσει. Είναι επικίνδυνη για έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, ακόμα και στο νευρικό σύστημα.
  • Δυσάρεστη γεύση και κακή πέψη: Αν δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα βακτήρια, η αλλοίωση που έχουν υποστεί τα αλλαντικά τα καθιστά πιο δύσπεπτα και μπορεί να έχουν μεταλλική ή ξινή γεύση.

Πότε πρέπει να πετάξεις τα αλλαντικά;

Αν τα αλλαντικά σου εμφανίζουν κάποια από τα παρακάτω σημάδια, καλύτερα να τα απορρίψεις:

  • Έχουν γλίτσα ή γλιστερή υφή
  • Μυρίζουν ξινά ή περίεργα
  • Έχουν αλλαγή χρώματος (γκρι, πράσινες ή λευκές κηλίδες – αυτά είναι σημάδια μούχλας)
  • Έχουν μείνει πάνω από 5-7 μέρες στο ψυγείο

Είναι σημαντικό να προσέχεις τα αλλαντικά που καταναλώνεις και να μην τα τρως αν παρατηρήσεις ότι έχουν αλλοιωθεί. Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν είναι αρκετά σοβαρά, και δεν αξίζει να πάρεις τον κίνδυνο. Η σωστή αποθήκευση και η παρακολούθηση της ημερομηνίας λήξης τους είναι το πρώτο βήμα για να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις!

Leave a comment