Έτοιμοι οι Έλληνες για έντομα και τεχνητό κρέας; Οι έρευνες απαντούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ένα βιώσιμο διατροφικό μοντέλο, στο οποίο τα έντομα και το τεχνητό κρέας παίζουν σημαντικό ρόλο. Με δεδομένες τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και την ανάγκη για εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτές οι επιλογές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της κτηνοτροφίας.

Πόσο έτοιμοι είναι, όμως, οι Έλληνες να εντάξουν αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή τους; Έρευνες δείχνουν πως, ενώ η ιδέα του εργαστηριακού κρέατος δεν φαίνεται τόσο ξένη, η κατανάλωση εντόμων συναντά ισχυρές αντιστάσεις.

Τα έντομα και η επιφυλακτικότητα των Ελλήνων.

Παρόλο που στην αρχαιότητα η κατανάλωση εντόμων δεν ήταν ασυνήθιστη, σήμερα η εντομοφαγία προκαλεί αποστροφή και δισταγμό. Έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδειξε ότι η πλειονότητα των Ελλήνων απορρίπτει την κατανάλωση τροφίμων με βάση τα έντομα, κυρίως λόγω αηδίας αλλά και φόβου για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.

Σύμφωνα με έρευνες, μόλις το 61% των Ελλήνων θα δοκίμαζε έντομα υπό προϋποθέσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία (80%) και η Σουηδία (76%), είναι αισθητά υψηλότερο. Ωστόσο, η σωστή ενημέρωση, οι δωρεάν δοκιμές και η χρήση εντόμων σε μη ορατές μορφές (όπως σε ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα) φαίνεται πως θα μπορούσαν να μειώσουν τη δυσπιστία.

Το εργαστηριακό κρέας: Λιγότερες αντιστάσεις, περισσότερη περιέργεια.

Αντίθετα, η ιδέα του εργαστηριακού κρέατος φαίνεται πιο αποδεκτή. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 58% των Ελλήνων δήλωσε πρόθυμο να το δοκιμάσει, κυρίως από περιέργεια. Ωστόσο, η αποδοχή του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι καταναλωτές θα το ενσωμάτωναν μόνιμα στη διατροφή τους ή ότι θα πλήρωναν για αυτό.

Για να πειστούν οι καταναλωτές, το τεχνητό κρέας θα πρέπει να έχει ανώτερη ή τουλάχιστον εφάμιλλη γεύση με το φυσικό κρέας, να είναι ασφαλές, θρεπτικό και να μην παρουσιάζεται με παραπλανητικές ονομασίες.

Τα οφέλη και οι προβληματισμοί γύρω από τις εναλλακτικές πρωτεΐνες.

Η καλλιέργεια εντόμων απαιτεί λιγότερη γη, νερό και τροφή σε σχέση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία, ενώ τα έντομα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνη, ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Για παράδειγμα, οι γρύλοι χρειάζονται έξι φορές λιγότερη τροφή από τα βοοειδή για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας πρωτεΐνης.

Το εργαστηριακό κρέας, από την άλλη, θεωρείται πιο «καθαρό» από το παραδοσιακό, καθώς δεν περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς και αντιβιοτικά. Επιπλέον, η παραγωγή του απαιτεί λιγότερους πόρους, αν και υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις σχετικά με το πραγματικό περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 93%, ενώ άλλες προειδοποιούν ότι η υψηλή κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή του θα μπορούσε τελικά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα.

Η Ευρώπη ήδη επενδύει στην έρευνα και στην έγκριση νέων προϊόντων βασισμένων σε έντομα, ενώ το εργαστηριακό κρέας αναμένεται να βρει τον δρόμο του προς την αγορά τα επόμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, η αποδοχή αυτών των εναλλακτικών παραμένει ένα ανοιχτό στοίχημα και στην Ελλάδα, η πρόκληση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Leave a comment