Ένα πελώριο μπαλόνι σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου σχεδιάζει να στείλει η NASA στη στρατόσφαιρα, ώστε να μελετήσει πώς σχηματίζονται τα άστρα.

Ένα τεράστιο μπαλόνι ετοιμάζει η NASA, η οποία θέλει να το στείλει στα όρια της στρατόσφαιρας της Γης. Ο στόχος της είναι να μάθει πώς σχηματίζονται τα άστρα και οι πλανήτες!
Η αποστολή

Η αποστολή Asthros της διαστημικής υπηρεσίας θα αναχωρήσει από την Ανταρκτική τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ υπολογίζεται πως θα περάσει τρεις εβδομάδες στη στρατόσφαιρα.

Σύμφωνα με το CNN, το μπαλόνι θα έχει μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου! Θα είναι εξοπλισμένο με ένα εξειδικευμένο τηλεσκόπιο υπερύθρων, το οποίο θα είναι σχεδιασμένο ώστε να συλλέγει το φως που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ανιχνεύσει.

Το όνομα του πελώριου μπαλονιού, ASTHROS, είναι το ακρωνύμιο τού Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths. Προορίζεται για να αιωρείται «πολύ κάτω από τα όρια του διαστήματος», σε ύψος περίπου 40 χιλιομέτρων.

Οι στόχοι

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο, το ASTHROS θα εστιάσει σε δύο στόχους. Αμφότεροι αποτελούν «περιοχές σχηματισμού άστρων». Έτσι, θα δημιουργήσει τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη αερίων.

Ο ένας στόχος θα είναι ο Μεσιέ 83, ένας από τους λαμπρότερους γαλαξίες, περίπου 15 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και ο άλλος το TW Hydrae, ένας αστέρας με πρωτοπλανητικό δίσκο.

Πηγή: gazzetta.gr

Leave a comment