Βρέθηκε πριν από λίγες μέρες ο πίνακας «Portrait of a Lady» του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταφ Κλιμτ που είχε κλαπεί το 1997 και είχε αξία 66 εκ. δολάρια.

Μία περίεργη ιστορία, σαν βγαλμένη μέσα από αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο Αυστριακός Γκούσταφ Κλιμτ (1862-1921) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης (Sezession) της Βιέννης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρ Νουβό (Art Nouveau). Είχε σημαντική συμβολή στη διεθνή αναγνώριση της αυστριακής τέχνης και υπήρξε από τους πρώτους που κατάφεραν να συνδυάσουν την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική.

Η ιταλική γκαλερί – μουσείο Galleria d’arte Moderna Ricci Oddi απέκτησε το 1925 τον πίνακα του Γκούσταφ Κλιμτ με τίτλο «Portrait of a Lady» (1916-17), ένας πίνακας με σημερινή αξία στα 66 εκατομμύρια δολάρια. Μέσα από ένα πέπλο μυστηρίου, ο πίνακας εκλάπη από την Galleria d’arte Moderna Ricci Oddi το 1997 και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε καμία ένδειξη για τους υπευθύνους της κλοπής (ή της εξαφάνισης για άλλους) και σε ποια χέρια βρισκόταν.

Την Τρίτη, ενώ ο κηπουρός της γκαλερί καθάριζε έναν εξωτερικό τοίχο από έναν κισσό, ανακάλυψε κρυμμένο ένα μεταλλικό πάνελ σε μία μαύρη σακούλα σκουπιδιών και μέσα του υπήρχε ο πίνακας που όλοι πιστεύουν ότι είναι το εξαφανισμένο έργο «Portrait of a Lady», μέχρι να γίνει η τελική γνωμάτευση και πιστοποίηση της αυθεντικότητάς του. Ο πίνακας βρέθηκε σε άριστη κατάσταση. Οι ιταλικές αρχές, από την πλευρά τους, πιστεύουν πως οι ληστές έκρυψαν τον πίνακα στον τοίχο της γκαλερί μέχρι να καταλαγιάσει ο θόρυβος από τα media και θα επέστρεφαν κάποια άλλη στιγμή για να τον πάρουν. Μόνο που ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιo, οι ληστές δεν επέστρεψαν και το μυστήριο παραμένει μιας και ο χώρος της γκαλερί έχει ερευνηθεί εξονυχιστικά πολλές φορές.

Το «Portrait of a Lady» είναι (ή ήταν), μαζί με τον πίνακα «Nativity with St. Francis and St. Lawrence» του Καραβάτζο, ένα από τα πιο διάσημα κλεμμένα έργα τέχνης.

 

πηγή: www.athensvoice.gr 

Leave a comment