Η Αθήνα είναι μια πόλη που φυλάσσει σύγχρονους, αλλά και αρχαιολογικούς θησαυρούς στα μουσεία και τους πολιτιστικους της χώρους.  Ενδεχομένως να έχει επισκεφτεί κάποια στιγμή σαν μαθητής πολλά από αυτά, δυστυχώς όμως η παιδική μας ηλικία δεν μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε κάποια πράγματα όπως θα έπρεπε. Αν λοιπόν θέλεις να επισκεφτείς και πάλι μερικά από τα μουσεία της πόλης, τότε παρακάτω μπορείς να βρεις μια λίστα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστείς εκεί

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Στον εμβληματικό πεζόδρομο της Αεροπαγίτου, που είναι κρυμένος ο αρχαιολογικός χώρος, υψώνεται το μεγαλοπρεπές Μουσείο της Ακρόπολης έκτασης 25.000 τ.μ. Στο Μουσείο της Ακρόπολης θα βρεις σημαντικά ευρήματα από τη µυκηναϊκή, αρχαϊκή και κλασική περίοδο, οι περίφηµες Καρυάτιδες, µέλη των άλλων ναών του ιστορικού λόφου (Ερέχθειο, Προπύλαια, Ναός της Αθηνάς Νίκης) και γλυπτά αττικών εργαστηρίων. Στο πιο διάσηµο µουσείο της πρωτεύουσας υποκλίνονται εγχώριοι και ξένοι εραστές του πολιτισµού.

Στο μουσείο λειτουργεί καφετέρεια και εστιατόριο που σερβίρει μενού με πραδοσιακές συνταγές και διαθέτει μια πανέμορφη θέα του ιερού λόφου της Ακρόπολης!

www.theacropolismuseum.gr

 

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Εθνικο και Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας  φιλοξενεί πάνω από 11.000 εκθέματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Το μουσείο οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί ένα στολίδι στο κέντρο της πόλης!

www.namuseum.gr

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ 

Ο Αντώνης Μπενάκης, γόνος ιστορικής οικογένειας από την Αλεξάνδρεια δηµιούργησε µε πάθος και µεράκι, το παλαιότερο ιδιωτικό µουσείο της χώρας, το 1929. Το κυρίως µουσείο στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο της οικογένειας Μπενάκη, που χτίστηκε το 1867-68, στη Βασ. Σοφίας και φυλάσσει συνεχώς εµπλουτισµένες συλλογές έργων τέχνης. Το 2004, η πολιτιστική ζωή της πόλης απέκτησε νέο χώρο, επί της οδού Πειραιώς, ένας ζωντανός πολιτιστικός πυρήνας µε µεγάλη γκάµα εναλλακτικών εκδηλώσεων.

www.benaki.org

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 

Με όραµα την ανάδειξη και την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας και την ευαισθητοποίηση του κοινού για περιβαλλοντικά ζητήµατα, οι δυο χαρισµατικές προσωπικότητες Άγγελος και Νίκη Γουλανδρή, ίδρυσαν το 1964 το µουσείο, που αποτελεί σήµερα σηµαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης. Εκτός από τις µόνιµες συλλογές που διαθέτουν (βοτανική, εντοµολογική, υδροβιολογική, ερπετολογική, παλαιοντολογική κ.λπ.), δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση κυρίως παιδιών σχολικής ηλικίας για τη διαµόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

www.gnhm.gr

 

ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

 

Η ιστορία του νεότερου Ελληνισµού βρίσκει ασφαλή στέγη σε ένα αθηναικό αρχιτεκτονικό στολίδι, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στο κέντρο της πόλης. Η περίοδος της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας, η Επανάσταση του 1821, οι απελευθερωτικοί αγώνες, η δηµιουργία του ανεξάρτητου κράτος, η πολιτική, κοινωνική και πνευµατική εξέλιξη του Ελληνισµού µέχρι σήµερα παρελαύνουν µπροστά από τα µάτια των επισκεπτών. Ανάµεσα στα εκθέµατα ξεχωρίζουν η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, τα όπλα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, προσωπικά αντικείµενα του Ιωάννη Καποδίστρια, ο θρόνος του Όθωνα κ.ά.

www.nhmuseum.gr

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Κάτω από τη στέγη του ζούσε κάποτε ο βασιλιάς Όθωνας, κατά το διάστηµα 1836-1843 και είναι γνωστό ως «Παλαιό Παλάτι». Το αρχοντικό του Σταµατίου Δεκόζη Βούρου στην πλατεία Κλαυθµώνος είναι ένα από τα εµβληµατικά κτίρια των Αθηνών που κτίστηκαν µετά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, και πλέον στεγάζει µαζί µε το διπλανό κτίσµα που κατασκευάστηκε µεταγενέστερα, πλήθος εκθεµάτων από πίνακες µέχρι κειµήλια, σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, καθώς και το αυθεντικό σχέδιο της Αθήνας του 1842!

www.athenscitymuseum.gr

 

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Κάτω από τη στέγη ενός ιστορικού κτίσµατος που φέρει την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Ερνέστου Τσίλερ, το Ιλιο Μέλαθρον που σηµαίνει «Μέγαρο της Τροίας», φυλάσσονται µε ευλάβεια 500.000 εκθέµατα, κυρίως νοµίσµατα που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως σήµερα. Μπροστά από τον επισκέπτη περνά ένας ανεκτίµητης αξίας θησαυρός από νοµίσµατα νεότερων και σύγχρονων χρόνων από Ελλάδα και άλλων χωρών.

www.nummus.gr

 

Museum of Illusions

Μια πρόσφατη προσθήκη στην αθηναϊκή σκηνή, το Museum of Illusions αποτελεί ένα µουσείο «διασκέδασης», µέλος της οµώνυµης «µουσειακής οικογένειας», που ξεκίνησε από την Κροατία και πλέον επεκτείνεται σε όλο τον κόσµο. Ένα αισθητηριακό µουσείο που κινείται στη λογική του «art attraction». Η εντυπωσιακή εκθεσιακή συλλογή του χωρίζεται σε θεµατικά δωµάτια, εξοπλισµένα µε καθρέφτες και γεωµετρικά σχήµατα τα οποία «ζωντανεύουν» οπτικές παραισθήσεις προσφέροντας µια ενδιαφέρουσα οπτική, σωµατική και εκπαιδευτική εµπειρία µε νέες, ανεξερεύνητες οπτικές ψευδαισθήσεις για µικρούς και µεγάλους!

www.museumofillusions.gr

Leave a comment