Ροφήματα όπως το πράσινο τσάι ή εμπλουτισμέα με πρωτείνη μπορεί να αυξήσουν το μεταβολισμό και να καλύψουν το αίσθημα πείνας. Τέτοια ροφήματα είναι ιδανικά για απώλεια βάρους και πολλές φορές τα βρίσκουμε στη φύση! Τέτοια ροφήματα είναιτα παρακάτω:

 

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι εκτός του οτι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και διάφορα θρεπτικά, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά ροφήματα για χάσιμο κιλών. Μία ανασκόπηση ερευνών έδειξε ότι η κατανάλωση ροφημάτων υψηλής περιεκτικότητας σε πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες, αυξάνει το μέσο όρο απώλειας βάρους κατά 0.2-3.5 κιλά. Το πράσινο τσάι μάτσα είναι πιο πλούσιο σε κατεχίνες, το βασικό συστατικό του τσαγιού για αύξηση του μεταβολισμού. Επιπλέον το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη η οποία μπορεί να βοηθήσει στην άσκηση.

 

Καφές

Ο καφές μπορεί να μειώσει την ανάγκη λήψης περισσότερων θερμίδων για ενέργεια και να αυξήσει το μεταβολισμό. Η καφεΐνη, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, μπορεί να βοηθήσει στο κάψιμο λίπους. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.600 άτομα, ανακάλυψε ότι αυτοί που έπιναν καφέ, κατάφερναν να διατηρήσουν τα κιλά που είχαν χάσει σε σχέση με ομάδα ανθρώπων που δεν έπιναν ή έπιναν λιγότερο.

 

Μαύρο τσάι

Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, και πιο συγκεκριμένα τα φλαβονοειδή, τα οποία αποτελούν πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο μαύρο τσάι μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον βοηθούν στη διάσπαση λίπους και ενισχύουν την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων του εντέρου. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.734 γυναίκες, βρήκε ότι εκείνες με υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και ροφημάτων όπως το μαύρο τσάι, είχαν λιγότερο σωματικό λίπος και λίπος στην κοιλιά σε σχέση με εκείνες που δεν λάμβαναν τόσα φλαβονοειδή.

 

Τσάι Τζιντζερ

Το τσάι τζίντζερ έχει ευεργετικές ιδιότητες και βοηθά στη μείωση της όρεξης. Μάλιστα σύμφωνα με μια μελέτη σε 10 υπέρβαρους άνδρες διαπίστωσε ότι όταν έπιναν 2 γραμμάρια σκόνη από τζίντζερ, τα οποία είχαν διαλυθεί σε ζεστό νερό με πρωινό, βίωναν αυξημένη πληρότητα και μειωμένη πείνα σε σύγκριση με τις ημέρες που δεν καταναλωνόταν τσάι τζίντζερ. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι το τσάι τζίντζερ αύξησε τις θερμικές επιδράσεις των τροφών (ο αριθμός των θερμίδων που απαιτούνται για την πέψη και την απορρόφηση των τροφών) κατά 43 θερμίδες.

 

Χυμός λαχανικών

Σε μια μελέτη, οι ενήλικες που έπιναν χυμό λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, έχασαν σημαντικά μεγαλύτερο βάρος από όσους δεν το έκαναν. Επιπλέον, η ομάδα των χυμών λαχανικών αύξησε σημαντικά την κατανάλωση λαχανικών και μείωσε σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων, δύο παράγοντες που είναι σημαντικοί για την απώλεια βάρους. Η κατανάλωση ολόκληρων λαχανικών, όποτε είναι δυνατόν, είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία, λόγω της μεγάλης ποσότητας ινών που χάνεται στη διαδικασία παραγωγής χυμού.

Leave a comment