Ο ταλαντούχος Executive chef Άγγελος Μανουσάκης, του πολυσυζητημένου Barolo και πλέον του 1500 BC, στην Σαντορίνη, δεν φοβάται τις προκλήσεις!

Μέσα από μία αποκαλυπτική συνέντευξη, ανακαλύπτουμε το πάθος του για την μαγειρική και την μεσογειακή κουζίνα, την κινητήρια δύναμή του για δημιουργία καθώς και τα συστατικά που συνθέτουν έναν εξαίσιο Σεφ.

Μας συστήνει ξανά, το αγαπημένο του ‘παιδί’, το εστιατόριο Barolo που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί τον σημαντικότερο σταθμό της καριέρας του μέχρι τώρα καθώς το ‘έστησε’ από το μηδέν μαζί με την ομάδα του και πλέον αποτελεί έναν από τους top προορισμούς, στην Ελλάδα.

Δεν μπορούσα να παραβλέψω την ένταση στην ομιλία και στις κινήσεις του, όταν τον ρώτησα τι σημαίνει μαγειρική για εκείνον. Ανταποκρίθηκε με δύο λέξεις, πάθος και τέχνη. Μου εξήγησε, ότι η μεγαλύτερη ευχαρίστησή του, είναι όταν εμφανίζεται στη σάλα των εστιατορίων του και βλέπει τα ικανοποιητικά χαμόγελα των επισκεπτών που είναι αποτέλεσμα αγάπης για δημιουργία, καλή διάθεση και φαντασία στη διαχείριση της πρώτης ύλης.

Δεν με εξέπληξε στο άκουσμα ότι ο αγαπημένος του Σεφ είναι ο Έκτορας Μποτρίνι καθώς τρέφει μία ιδιαίτερη εκτίμηση για εκείνον.

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, μοιράστηκα μαζί του, την δίκη μου προσωπική εμπειρία,  στο πλέον διάσημο Barolo. Μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, η καθαρότητα και η ένταση των γεύσεων σε κάθε πιάτο για αυτό είχα την περιέργεια να τον ρωτήσω, τι πρεσβεύει η μαγειρική του καθώς και τις απαιτήσεις του ως Σεφ. Απλότητα, έμφαση στη γεύση, καθαριότητα, πειθαρχία, ομαδικό πνεύμα και αλληλοσεβασμός. Έξι λέξεις που αποτυπώνονται απόλυτα στα πιάτα του αλλά και τον χαρακτηρίζουν ως μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία στον γαστρονομικό κόσμο.

Ο Άγγελος Μανουσάκης θα είναι Executive chef και στο εστιατόριο 1500BC που βρίσκεται επίσης στην Σαντορίνη και γειτονεύει με το Βarolo.

Μετράει πολλά χρόνια πορείας, ξεχωρίζει για την εξαιρετική τοποθεσία με την μαγική του θέα ακριβώς απέναντι από το ηφαίστειο της Σαντορίνης και διακρίνεται για το έντονο μεσογειακό ύφος της κουζίνας του.

Για τον ίδιο, αποτελεί πρόκληση αλλά είναι εθισμένος στο να ξεπερνά τα όρια του και να εξερευνά νέα γαστρονομικά μονοπάτια.

Δεν θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω για τα αγαπημένα του πιάτα και υλικά και από ότι φαίνεται η γεύση της λευκής μελιτζάνας ξεχωρίζει καθώς είναι το βασικό υλικό για την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα που μπορείς να την γευτείς στο Barolo και συνδέεται με προσωπικές του αναμνήσεις αφού είναι συνταγή της αγαπημένης του γιαγιάς. Δεν θα μπορούσε να λείπει η ξακουστή τομάτα Σαντορίνης που είναι η βασική πρωταγωνίστρια στις σάλτσες του αλλά και η μαρμελάδα τομάτας σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό με κυκλαδίτικα τυριά.

Τελειώνοντας την ευχάριστη κουβέντα μας, με ενδιέφερε η άποψη του για το Fine dining στην Ελλάδα και καταλήξαμε στην ίδια διαπίστωση ότι πλέον το επίπεδο στην χώρα μας έχει αναβαθμιστεί και ιδιαίτερα στην Σαντορίνη που πλέον αποτελεί έναν από τους must γαστρονομικούς προορισμούς.

Επειδή, σίγουρα ο δρόμος μου θα με οδηγήσει πάλι στο Barolo για δεύτερη φορά και ανυπομονώ για την ‘παρθενική’ μου επίσκεψη στο 1500 BC, του ζήτησα να μου προτείνει τρία πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσω. Θα τα μοιραστώ μαζί σας,  λοιπόν,  δια στόματος Μανουσάκη. Για εσάς που ήδη ονειρεύεστε  να γευματίζετε σε ένα από τα τραπέζια αυτών των δύο εστιατορίων με θέα το ακαταμάχητο ηλιοβασίλεμα.

Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε τον αστακό σχάρας με βούτυρο μυρωδικών που έχει μία ιδιαίτερη γεύση! Εγώ το λέω βούτυρο umami. Επίσης το μεσογειακό σεβίτσε από την ψαριά της ημέρας! Ωστόσο, αν σας αρέσουν τα χτένια θα τα συναντήσετε στο Barolo στην καλύτερη εκδοχή τους με μία spicy σάλτσα αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης.

Η μαγειρική είναι εμπειρία, είναι ταξίδι, είναι ταυτότητα…

Ο Άγγελος Μανουσάκης αφήνει το δικό του αποτύπωμα σε κάθε πιάτο που αποτελεί την απολαυστικότερη ανάμνηση!

Γιατί γεύση είναι συναίσθημα, είναι ανάμνηση…

Barolo restaurant

Site: https://www.barolosantorini.gr/

Instagram: https://www.instagram.com/barolorestsantorini/

Facebook: https://www.facebook.com/barolo.santorini.restaurant


1500 BC

Site : https://1500.gr/

Instagram: https://www.instagram.com/1500b.c.restaurantwinebar/

Facebook: https://www.facebook.com/1500santorini

Leave a comment