Να πάρουμε τα βουνά, να δούμε και λίγο χιόνι, ή να κάνουμε Χριστούγεννα στην πόλη; Τέλεια, οικονομικά σενάρια γιορτών σε υπέροχους ελληνικούς προορισμούς.

 

Πήλιο

Ονειρεύεσαι Χριστούγεννα πλάι στο αναμμένο τζάκι, ολοήμερες βόλτες σε μονοπάτια στρωμένα με χρυσοκόκκινα φύλλα, τσιμπούσια με αγριογούρουνα σαν άλλος Γαλάτης και ολίγη από χειμωνιάτικη θέα στη θάλασσα, για να μην ξεχνάμε και πού είμαστε; Όλα αυτά, και άλλα τόσα, θα τα βρεις στο Πήλιο και στα κουκλίστικα χωριά του. Και αν νοσταλγήσεις ατμόσφαιρα πόλης, ο Βόλος και τα φημισμένα τσιπουράδικά του απέχουν μια ωρίτσα οδήγησης (αλλά κεφάτα ξενύχτια θα κάνεις και στη Ζαγορά).

 

Ιωάννινα

Αν δεν μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στις ομορφιές της εξοχής και το εορταστικό… τζέρτζελο της πόλης, εδώ είσαι. Λιγότερο από μια ωρίτσα μακριά από μερικά από τα ωραιότερα τοπία της Ελλάδας (τα Ζαγοροχώρια και το φαράγγι του Βίκου) αλλά και με τη ζωηράδα της αιώνιας φοιτητούπολης, τα Ιωάννινα είναι από τα μέρη εκείνα που μπορείς να κάνεις πεζοπορίες στη φύση το πρωί, sightseeing σε σούπερ ενδιαφέροντα μουσεία το μεσημέρι, βόλτες στις όχθες της λίμνης το απόγευμα, γευσιγνωσία α λα ηπειρώτικα το βράδυ και μπαρότσαρκες ως το ξημέρωμα.

 

Πάρνωνας

Κοίτα τώρα να δεις τι γίνεται με την Πελοπόννησο –αυτό που γίνεται πάντα τις περιόδους αιχμής βασικά: Οι ξενώνες στα δημοφιλέστερα χωριά στα ορεινά της Κορινθίας και της Αρκαδίας είναι ήδη είτε sold out είτε πανάκριβοι. Σημαίνει αυτό ότι θα την αποκλείσουμε από τους χριστουγεννιάτικους προορισμούς μας; Όχι βέβαια. Γιατί η ανερχόμενη δύναμη του Πάρνωνα, με τα κουκλίστικα χωριά του, τα φαντασμαγορικά μονοπάτια που διασχίζουν τα δάση του, και την απόσταση αναπνοής που τον χωρίζει από το πανέμορφο Λεωνίδιο (έτσι όπως πάει ο καιρός μια θαλασσινή βόλτα ας την έχουμε εύκαιρη, ποτέ δεν ξέρεις) έχει μια χαρά και διαθεσιμότητα και τιμές.

 

Καστοριά

Μια από τις ωραιότερες πόλεις του βορρά, μπορεί να σου πέφτει κάπως μακριά αν ξεκινάς από την Αθήνα, αλλά αν καταφέρεις και ξεκλέψεις μερικές μέρες εορταστικής άδειας (ή έστω… κοπάνας) αξίζει με το παραπάνω τα χιλιόμετρα. Εδώ θα βολτάρεις στις όχθες μιας λίμνης μαγικής, που αν ο καιρός σου κάνει την χάρη μπορεί και να την πετύχεις παγωμένη, στην πανέμορφη παλιά πόλη που λέγεται Ντολτσό, στα παραλίμνια χωριουδάκια όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, σε ενδιαφέροντα μουσεία και ολοζώντανα μπαράκια. Α, και θα δοκιμάσεις μια από τις καλύτερες κουζίνες της Ελλάδας. Τι άλλο να θέλεις, δηλαδή;

 

πηγή: www.in2life.gr

Leave a comment