Έχεις χαθεί και εσύ κάποια στιγμή στις πλατείες της Ηλιούπολης; Μπερδεύεσαι με τους κόμβους που μοιάζουν όλοι ίδιοι; Έχεις χάσει τον δρόμο σου και έχεις κάνει δέκα κύκλους για να ξαναβγείς στο σωστό σημείο; Αν ναι, δεν είσαι ο μόνος. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε αυτόν τον «χάρτη» με τις βασικότερες πλατείες της περιοχής (και με τις επιλογές που θα βρεις τριγύρω). Καλού κακού έχε βέβαια πρόχειρο και το GPS.

Αν σκοπεύεις να βρεθείς με την παρέα σου στην Ηλιούπολη φρόντισε να μη δώσετε ραντεβού σε κάποια πλατεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περιμένεις μόνος σου, αφού ο καθένας θα πάει σε διαφορετική.

Πράγματι, η Ηλιούπολη είναι γνωστή για τις (άραγε τις έχει μετρήσει όλες κανείς;) πλατείες της. Είτε έρχεσαι από τη γειτονική Αργυρούπολη, από τη Δάφνη, από το Παγκράτι ή από τον Άλιμο, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεθείς σε κάποιον -κυκλικό συνήθως- κόμβο, ελπίζοντας να πάρεις τη σωστή έξοδο για να φτάσεις στον προορισμό σου.

Αποφασίσαμε λοιπόν να χαρτογραφήσουμε την περίπλοκη Ηλιούπολη, καταγράφοντας τις βασικότερες πλατείες της, ώστε την επόμενη φορά που θα βγεις σε μία από αυτές όχι απλώς να μη χαθείς, αλλά να ξέρεις και τι θα βρεις στα πέριξ της καθε μίας.

Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως

Για τους κατοίκους της Ηλιούπολης, αλλά και για όσους τη γνωρίζουν αρκετά καλά, η πλατεία αυτή είναι γνωστή ως «η Κεντρική». Εκεί βγαίναμε στην εφηβική μας ηλικία μετά το φροντιστήριο, εκεί κάναμε τη βραδινή έξοδο της εβδομάδας το Σάββατο το βράδυ, εκεί τρώγαμε το σουβλάκι μας κάθε Παρασκευή. Ήταν ένα λίγο-πολύ καθιερωμένο πρόγραμμα, που κάθε σωστός Ηλιουπολίτης ακολουθούσε.

Η Κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης έχει οκτώ εξόδους. Οκτώ διαφορετικές επιλογές, που αν χάσεις τη σωστή θα πρέπει να κάνεις δέκα κύκλους με το αμάξι σου για να βγεις στο σημείο που ήσουν. Και όχι, δεν υπερβάλλουμε. Πολλές φορές είναι κάπως χαοτική, με την κίνηση που αρκετά συχνά καλείσαι να αντιμετωπίσεις να είναι ανυπόφορη. Όμως, δεν παύει να αποτελεί ένα σημείο-σταθμό, που είτε είσαι Ηλιουπολίτης είτε όχι επιβάλλεται να επισκεφτείς.

Οι επιλογές της πλατείας; Πολλές! Αρχικά δεν γίνεται να μην έχεις φάει σουβλάκι από την «Ηλιούπολη» ή τον «Γιώργο», τα δύο διαχρονικά σουβλατζίδικα που εδώ και χρόνια προσφέρουν νόστιμες και ποιοτικές γεύσεις. Ωστόσο, οι επιλογές για φαγητό εκεί είναι πολύ περισσότερες. Μπέργκερ, σούσι, πίτσα και κρέπα είναι μόνο μερικές από αυτές. Μετά το φαγητό, δε μπορεί να μην κρατήσεις λίγο χώρο για παγωτό ή για γλυκό και τα καλύτερα μέρη για να ικανοποιήσεις τη λιγούρα σου είναι η Δωδώνη, το L’ arte del gelato και το Crepe ‘n Love. Αν πάλι αποφασίσεις ότι θα βγεις για ποτό, το Garage σε έχει καλυμμένο, με έναν κατάλογο γεμάτο απολαυστικά κοκτέιλ. Και, ας μην ξεχνάμε, ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο θερινός κινηματογράφος «Μελίνα Μερκούρη» διαθέτει ένα ποικίλο πρόγραμμα με παλιές, κλασικές, αλλά και νέες ταινίες, για να περάσεις με τον πιο όμορφο τρόπο τη βραδιά σου εκεί.

Πλατεία 25ης Μαρτίου

Η γνωστή σε όλους ως η «Κάτω Πλατεία Ηλιούπολης». Μία ακόμη πλατεία-κόμβος που μοιάζει με όλες τις άλλες και σε κάνει να αναρωτιέσαι «καλά, πριν από λίγο εδώ δεν ήμουν;». Ενώνεται με την πλατεία του ΙΚΑ, την πλατεία Ανεξαρτησίας (της Ηλιούπολης) και παράλληλα καταλήγει στην πλατεία Ανεξαρτησίας της Αργυρούπολης (σε έκαψα, ε;). Είναι άλλο ένα σημείο σταθμός -ειδικά για όσους έρχονται από Αργυρούπολη ή κατευθύνονται προς αυτήν- με πολλές on the go επιλογές και όχι μόνο.

Ο «Πρόεδρος» είναι πλέον το μαγαζί-σύμβολο της πλατείας, που εδώ και μερικά χρόνια γεμίζει με κόσμο, ο οποίος τρέχει να απολαύσει το σουβλάκι του. Αν περπατήσεις λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω στα στενά τριγύρω, υπάρχουν αρκετές επιλογές για φαγητό. Αρχικά, σε πολύ κοντινή απόσταση (με κατεύθυνση προς Αργυρούπολη) βρίσκεται το Geluk, το all day bar στο οποίο μπορείς να απολαύσεις το πρωί το brunch σου και το βράδυ το ποτό σου, ενώ απέναντι βρίσκεται και το ιταλικό «Mario & Luigi – The Eatalians» με αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα και φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά.

Σε πιο κοντινή απόσταση, ωστόσο, θα βρεις τα «Μεζεδοποιήματα» με παραδοσιακές γεύσεις και κρασιά, αλλά και το «Skinos Mezestaurant», μία γαστρονομική πρόταση με αρκετές γευστικές επιλογές από τη Χίο. Τέλος, με κατεύθυνση προς την Κεντρική πλατεία, στο δεξί σου χέρι συναντάς και την «Έξη», τον φούρνο με τα μοσχομυριστά γλυκά και τις λαχταριστές επιλογές σε snacks.

Πλατεία Γεώργιου Καραϊσκάκη (Κανάρια)

Η πλατεία «Κανάρια» έχει αρχίσει να ανεβαίνει δυναμικά τα τελευταία χρόνια, με αρκετές νέες αφίξεις -κυρίως στον τομέα της εστίασης- να κάνουν εκεί την εμφάνισή τους, λόγω της τοποθεσίας της. Είναι πολύ δύσκολο να θες να πας κάπου στην Ηλιούπολη και να μην περάσεις από αυτόν τον χαοτικό κόμβο, στον οποίο δεν ξέρεις από πού θα σου πεταχτούν αμάξια.

Όποια κατεύθυνση και αν πάρεις, σίγουρα θα ανακαλύψεις και πολλές επιλογές. Αν πηγαίνεις προς την πλατεία του ΙΚΑ, θα συναντήσεις το αγαπημένο σε όλους τους Ηλιουπολίτες φούρνο – ζαχαροπλαστείο «Θωμάς». Αν κατευθύνεσαι προς τα πάνω (κοιτώντας απέναντί σου το βουνό) οφείλεις να κάνεις μια στάση στα δεξιά σου, εκεί που βρίσκεται το «Λιάτικο», το οποίο θα σε ενθουσιάσει με το ευφάνταστο μενού του και τις τουλάχιστον 200 ετικέτες κρασιού που διαθέτει, αλλά και στα αριστερά σου, στην μπυραρία «Mind the Pub», με έναν industrial χώρο να δημιουργεί το ιδανικό μέρος για μια χαλαρωτική παρεΐστικη βραδιά.
Πηγαίνοντας προς Δάφνη, λίγα μέτρα από τα Κανάρια, θα δεις τη μικρή πλατεία Άγγελου Σικελιανού, στην οποία βρίσκεται το «Μπαρτούν», ένα νέο γωνιακό μαγαζάκι με ένα value for money μενού και διάφορες επιλογές σε κοκτέιλ και αποστάγματα. Λίγα μέτρα πιο πάνω, θα συναντήσεις τον θρυλικό Μπακογιάννη, το φημισμένο παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της περιοχής, όπου θα βρεις αληθινό πρόβειο γιαούρτι, ρυζόγαλο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που φτιάχνονται καθημερινά στο μικρό αλλά θαυματουργό εργαστήριο της οικογένειας.

Στην τέταρτη και τελευταία έξοδο προς την οδό Βίτσι, υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια η μουσική μπακαλοταβέρνα «Στοά», που Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, όπως και Κυριακή μεσημέρι προσφέρει ένα κεφάτο πρόγραμμα με live μουσική και φυσικά τους εξαιρετικούς της μεζέδες. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το «Χασάπικο», που όπως λέει και το όνομα είναι χασάπικο, αλλά και ψητοπωλείο με εξαιρετική μάλιστα ποιότητα στο κρέας. Με λίγα λόγια, οι επιλογές γύρω από τα Κανάρια είναι πολλές -και καλές!

Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού

Η πλατεία του «ΙΚΑ» βρίσκεται στην κάτω Ηλιούπολη και έχει ένα χαρακτηριστικό σημείο που κάθε σωστός Ηλιουπολίτης γνωρίζει: Το ποδηλατοδρόμιο, ένας χώρος που κάθε χρόνο, όταν φτιάχνει ο καιρός, γεμίζει από παιδικά χαμόγελα και φωνές. Παιδιά όλων των ηλικιών με τα ποδήλατα ή τα πατίνια τους τρέχουν να απολαύσουν τον χώρο μαζί με τους γονείς τους, αφού η καντίνα και μερικά τραπεζάκια τούς δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα όμορφο οικογενειακό απόγευμα. Ακόμη, στην πλατεία υπάρχει μια τεράστια αλάνα με πολλά μπασκετάκια, η οποία -ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας- φάνηκε «παράδεισος» για όλους όσοι θέλησαν να έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό. Στο σημείο αυτό οργανώνονται μεταξύ άλλων και αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως πανηγύρια και χοροί.

Ακριβώς πίσω από την πλατεία βρίσκεται το Άλσος Ηλιούπολης, το πιο ιδανικό ίσως μέρος για μια πρωινή βόλτα για περπάτημα, αλλά και για έναν ζεστό καφέ ή σοκολάτα, αφού μέσα υπάρχει αναψυκτήριο. Εκεί, βρίσκεται και το Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής», το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πλήθος θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και διαφόρων άλλων εκδηλώσεων και συγκεντρώνει κόσμο από κάθε γωνιά της Αθήνας.

Επίσης, αν ακολουθήσεις τη λεωφόρο Μαρίνου Αντύπα (προς τη μεριά που είναι και το 2ο Λύκειο) θα συναντήσεις δύο από τις καλύτερες επιλογές για μεζέδες στην περιοχή: Ο λόγος για το «Ραχάτι» και το «Φάτα Μοργκάνα», που εκτός από ενδιαφέρουσες γεύσεις, προσφέρουν ποικιλία κρασιών, δημιουργώντας μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Θυμήσου να κάνεις νωρίτερα κράτηση, γιατί συνήθως είναι γεμάτα.

Πλατεία Ανεξαρτησίας

Η Πλατεία Ανεξαρτησίας είναι ίσως λίγο πιο «κρυμμένη» από τις υπόλοιπες. Αν δεν μένεις προς Αγία Μαρίνα ή αν δεν έχεις πάρει το λεωφορείο 206 για να πας στον προορισμό σου, μπορεί να μην την έχεις συναντήσει.

Ένας βασικός λόγος, όμως, που αξίζει να επισκεφτείς την πλατεία δεν είναι άλλος από το ζαχαροπλαστείο Palazzo, στο οποίο θα βρεις λαχταριστές τούρτες, χειροποίητα γλυκά, αλλά και διάφορες γεύσεις παγωτού. Αν πάλι θες κάτι πιο αλμυρό, ακριβώς δίπλα είναι το «Κονάκι», το γωνιακό ψητοπωλείο, που από το 2007, όταν πρωτοάνοιξε, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας.

Πάνω στην πλατεία Ανεξαρτησίας βρίσκεται και μία παιδική χαρά για τους μικρούς μας φίλους.

Ας αφήσουμε όμως λίγο το φαγητό στην άκρη. Ακριβώς πίσω από την πλατεία βρίσκεται και το Αθλητικό Κέντρο Στίβου «Χαλικάκι», σημείο αναφοράς για τους Ηλιουπολίτες δρομείς και αθλητές. Το «Χαλικάκι», εκτός από το στάδιο στίβου, περιλαμβάνει και μικρά πλακώστρωτα δρομάκια, με αρκετά παγκάκια για να καθίσεις, παιδική χαρά και όργανα γυμναστικής ελεύθερα και προσβάσιμα για όλους. Εκεί θα βρεις και ένα μικρό αμφιθέατρο, ενώ το μέρος είναι ιδιαίτερα γνωστό στους ιδιοκτήτες σκύλων, αφού υπάρχει dog park – μια ειδικά περιφραγμένη περιοχή για παιχνίδι αλλά και εκπαίδευση με τους τετράποδους φίλους μας. Τέλος, η θέα από το στάδιο, ειδικά στο πιο νότιο τμήμα του, είναι φανταστική, καθώς έχεις πιάτο όλα σχεδόν τα νότια και στο βάθος βλέπεις τη θάλασσα.

Πλατεία 28ης Οκτωβρίου

Μία πλατεία που συνήθως τη διασχίζεις με το αμάξι, ίσως και κάθε μέρα, ανάλογα με την περιοχή που εργάζεσαι ή βγαίνεις. Δεδομένου ότι βρίσκεται στην αρχή της Λεωφόρου Καρέα, που έπειτα μετατρέπεται σε Λεωφόρο Αλίμου-Κατεχάκη, δεν υπάρχει περίπτωση -τουλάχιστον ως κάτοικος των νοτίων- να μην την έχεις περάσει σε κάποια διαδρομή σου.

Η πλατεία κυρίως φημίζεται για τις on the go επιλογές της, καθώς ο περισσότερος κόσμος περνά από εκεί πηγαίνοντας ή γυρνώντας από τη δουλειά του. Μπορείς να κάνεις τη στάση σου για καφέ και σνακ στον Γρηγόρη, στον Βενέτη ή στο Bakery. Ακόμη, λίγο πιο πάνω, αφού έχεις μπει στη Λεωφόρο Καρέα, βλέπεις στο δεξί σου χέρι τα γηπεδάκια μπάσκετ του Γυμναστικού Συλλόγου Ηλιουπόλεως, στα οποία πάντα θα πετύχεις κάποιον να ρίχνει σουτάκια ή γενικά να αθλείται. Ακριβώς δίπλα υπάρχει και ένα μικρό πάρκο για να απολαύσεις μια μικρή βόλτα με τον σκύλο σου.

Πηγή: www.nou-pou.gr

Leave a comment