Ο διάσημος Γάλλος αρχαιολόγος, Emile Frederic Paul Perdrizet γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1870 και απεβίωσε 4 Ιουνίου 1938. Αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και δίδασκε την ελληνική γλώσσα.

Πήρε το πρώτο πτυχίο το 1890 και έπειτα σπούδασε στη Γαλλική Σχολή Αθηνών μαζί με τον Pierre Jouguet, το 1893.

Πήρε μέρος στις ανασκαφές, το 1894 έως το 1899, που έκανε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή που φοιτούσε, στους Δελφούς με αποτέλεσμα, ο ιερός ναός του Απόλλωνα, επιγραφές και γλυπτά, να έρθουν στην Επιφάνεια.

Έχει ταξιδέψει στη Μακεδονία, στην Τουρκία, στη Μικρά Ασία, στη Συρία και στη Μικρή Αρμενία και στάλθηκε στην Κύπρο το 1896 για να αναλάβει να πραγματοποιήσει ανασκαφές στη Λάρνακα.

Τον Οκτώβριο του 1899 επέστρεψε στην πατρίδα του τη Γαλλία όπου διορίστηκε ως λέκτορας της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Νανσί και εκεί λοιπόν παντρεύτηκε τη Lucile.

Επειδή λάτρευε την Ελλάδα, ο Θεόφιλος Χόμολε τον έφερε στην Αθήνα το 1900. Ταξίδεψε στη Θράκη και στη Μακεδονία και είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα αφού είχε αποκτήσει διεθνή φήμη για το έργο του.

Ο Urlich von Wilamowitz-Moellendorff προσφέρθηκε την ευθύνη για τον τόμο που αφιερώθηκε σε επιγραφές απο τη Βόρεια Μακεδονία για το Corpus Inscriptionum Graecarum. Ο Γάλλος αρχαιολόγος αντιμετώπιζε θέματα με την υγεία του και έτσι δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει αυτό το έργο.

Το 1909 πήγε στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει σε συνέδριο και ξεκίνησε να μελετά τον αιγυπτιακό ελληνισμό. Όταν ήταν ιδιώτης στο 41ο Εδαφικό Σύνταγμα Πεζικού, ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το 1919 διορίστηκε στην προεδρία της αρχαιολογίας στο Στρασβούργο. Μετά απο σύσταση του Θεόφιλου Χόμολε, το 1924 έγινε υπεύθυνος για τις ανασκαφές της Αντιόχειας. Το 1933 μέχρι το 1936 βοηθούσε τον μαθητή του, Σάμη Γκάμπρα, στον χώρο ανασκαφής της νεκρόπολης της Ερμούπολης στην Αίγυπτο.

Παρακάτω, υπάρχουν φωτογραφίες πριν απο δύο αιώνες στην Αθήνα:

Ερμού
Αθήνα, Κέντρο
Λυκαββητός
Αθήνα, Κέντρο

Leave a comment