Ούτε οι αρχαίοι ήταν «πράσινοι» και βαριόντουσαν το πλύσιμο των πιάτων.
Οι Μίνωες ήταν από τους πρώτους πολιτισμούς που έπιναν το κρασί τους σε κούπες μιας χρήσης.
Η ανακάλυψη κούπας μιας χρήσης ηλικίας 3.500 ετών χρόνια αποδεικνύει περίτρανα ότι η ιδέα αυτούς του είδους δεν είναι σύγχρονη και ούτε σχετίζεται με τον καταναλωτισμό μας. Επιπλέον, λένε οι ειδικοί, δείχνει ότι οι αρχαίοι όπως και οι σύγχρονοι πολιτισμοί βαριούνται πολύ τη λάντζα. Χιλιάδες είναι αρχαίες κούπες μίας χρήσης που βρέθηκαν στην Κνωσό στην Κρήτη και τις χρησιμοποιούσαν οι Μίνωες για να πίνουν το κρασί τους στις γιορτές τους.

 

Αυτές οι κούπες θα παρουσιάζονται από την Παρασκευή 19 του μηνός και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου σε μια ειδική έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Μια έκθεση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μερίδα περιβαλλοντικων οργανώσεων διότι ο μεγάλος χορηγός της είναι η πετρελαϊκή εταιρεία BP.

Η επιμελήτρια της έκθεσης στο Βρετανικό Μουσείο, Τζούλια Φάρλεϊ, δήλωσε στον Guardian: «Προκαλεί έκπληξη στον κόσμο όταν συνειδητοποιεί ότι η ιδέα των προϊόντων μιας χρήσης δεν είναι εφεύρεση της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας και ότι απαντάται σε πολιτισμούς που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι Μίνωες συγκεντρώνονταν στα παλάτια τους για τις γιορτές και τα ταυροκαθάψια – άθλημα της εποχής, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω σε ταύρους. Η ελίτ της μινωικής κοινωνίας επιδείκνυε τον πλούτο της και την κοινωνικής της θέση διοργανώνοντας μεγάλα, πάρτι, φεστιβάλ και φαγοπότια. Μαζεύοντας πολύς κόσμος στις γιορτές και όπως συμβαίνει και σήμερα κανείς δεν ήθελε μετά να πλύνει τα πιάτα».

πηγή: www.athensvoice.gr 

Leave a comment