Ένα εντυπωσιακό, δίπτυχο έργο τοιχογραφιών αφιερωμένο στα αδέσποτα και στην «αναζήτηση ενός ασφαλούς τόπου» δημιούργησε ο Ιταλός καλλιτέχνης Mattia Campo Dall’Orto στον Βόλο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «CityCall» και του Urban Act.  

Το “CityCall”, είναι το φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών που διοργανώνεται και υλοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη του Βόλου τροφοδοτώντας το μοναδικό στην Ελλάδα “Υπαίθριο Μουσείο Τοιχογραφιών” που περιλαμβάνει πάνω από εξήντα δημόσιες τοιχογραφίες.  

Η τοιχογραφία Mattia Campo Dall’Orto βρίσκεται σε κτίριο έναντι του παλιού εργοστασίου “Οινοπνεύματος” έχει τίτλο “Hardcover Roof” και συμπληρώνει το δίπτυχο έργο του καλλιτέχνη για τα αδέσποτα.   

Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης, «Η θεματική της τοιχογραφίας επικεντρώνεται στην έννοια του σπιτιού και της μετακίνησης. Ένα υβριδικό πλάσμα, ένα γυναικείο σώμα με κεφάλι σκύλου, κρατά ένα ανοιχτό βιβλίο σαν μια μικρή στέγη. Το σύνολο των δύο τοιχογραφιών λειτουργεί σαν δίπτυχο που επικεντρώνεται στην έννοια του «σπιτιού» ή καλύτερα μπορούμε να πούμε στην έννοια της «αναζήτησης ενός ασφαλούς τόπου». Αυτή η ασφάλεια μπορεί ελπίζουμε να επιτευχθεί μέσω μιας κουλτούρας φιλοξενίας, ενσυναίσθησης και αξιοποίησης της διαφορετικότητας».    

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου, τη στήριξη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και στη συγκεκριμένη τοιχογραφία με την στήριξη και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Πηγή: www.lifo.gr

Leave a comment