H ιστορία της ΙΟΝ ξεκινάει το 1927, όταν μία ομάδα μετόχων ανοίγει ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Φιλοδοξία τους ήταν να γίνουν αναγνωρισμένοι σοκολατοποιοί ! Τα θεμέλια του σημερινού επιχειρηματικού βεληνεκούς της ΙΟΝ – ως μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων – μπαίνουν μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με έδρα τον Πειραιά η εταιρεία θέτει τις βάσεις του σημερινού δικτύου πωλήσεων και διανομής της εταιρείας, ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Σταδιακά έρχεται η επέκταση της εταιρείας σε νέους κλάδων ζαχαρωδών, όπως: τσίχλες, γκοφρέτες και σοκοπάστες.
Σήμερα, σε ένα πλήρως διεθνοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον η ΙΟΝ παραμένει μία αμιγώς ελληνική σοκολατοποιία και διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση και την ποιότητα των προϊόντων της.

Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από το αρωματικό λουλούδι ίον το εύοσμον, που είναι γνωστότερο σε όλους με το όνομα μενεξές. Ο μενεξές υπήρξε για εκατοντάδες χρόνια ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Τα άνθη του μενεξέ χρησιμοποιούνταν ευρέως στην παρασκευή γλυκισμάτων, ενώ το μέλι των ανθών του ήταν πολύ διαδεδομένο σε όλη την Ευρωπη.
Η απόλυτη ποιότητα και αξιοπιστία είναι οι κύριοι στόχοι της ΙΟΝ σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, τόσο για τα προϊόντα που παράγει όσο και τη σχέση της με τους καταναλωτές, τους προμηθευτές της και τους εργαζόμενους της. Σκοπός της εταιρείας είναι η προσφορά προϊόντων απόλαυσης με τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας ώστε ο καταναλωτής να συνεχίσει να έχει ως πρώτη επιλογή το όνομα ΙΟΝ.
Η ΙΟΝ, ιδιαίτερα τα τελευταία 40 χρόνια στα οποία παραμένει σε ηγετική θέση στον κλάδο της σοκολάτας, κατέχει πολλές πρωτιές στο χώρο αναφορικά με τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά, αλλά και ως προς την επικοινωνία της, την οργάνωσή της και την κοινωνική προσφορά της.


Το 1947 για πρώτη φορά δημιουργεί τη σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα, τη γνωστή σε όλους ΙΟΝ Αμυγδάλου, η οποία μέχρι σήμερα είναι το πλέον αγαπητό είδος από την ευρεία γκάμα προϊόντων της. Η ΙΟΝ Αμυγδάλου παραμένει ηγέτης της αγοράς για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Το κλαδί της ανθισμένης μυγδαλιάς που χαρακτηρίζει τη συσκευασία της έγινε απόλυτο συνώνυμο στη συνείδηση των καταναλωτών με τη σοκολάτα αμυγδάλου. Μία σειρά από πρωτιές συνοδεύουν την παρουσία της ΙΟΝ όπως η πρώτη τετράγωνη σοκολάτα ελληνικής παραγωγής (Break) σε συσκευασία με εύκολο άνοιγμα, το σοκολατάκι με το ολόκληρο φουντούκι (Noisetta) και φυσικά τη Σοκοφρέτα της ΙΟΝ που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της ελληνικής αγοράς στον κλάδο των ζαχαρωδών.
Για την παραγωγή των σοκολατένιων προϊόντων, οι διαφορετικές ποικιλίες κακαοβάλανων – των καρπών του κακαοδεντρου από όπου παράγεται το κακάο – ανακατεύονται σε προκαθορισμένες αναλογίες, σύμφωνα με την μυστική συνταγή κάθε σοκολατοποιού. Η Ιον εξασφαλίζει υψηλή γευστική ποιότητα εισάγοντας εκλεκτές ποικιλίες οι οποίες αναμιγνύονται με πείρα και φροντίδα

Η ΙΟΝ υπήρξε πρωτοπόρος όχι μόνο στα προϊόντα που προσέφερε στο καταναλωτικό κοινό, αλλά και στους τρόπους παρουσίασης και προώθησής τους. Στις δεκαετίες του ’60 και ’70 η ΙΟΝ ήταν από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποίησαν ενεργά την διαφήμιση, πρώτα την έντυπη και τον κινηματογράφο και αργότερα, με την εξάπλωση της τηλεόρασης, την τηλεοπτική. Ιδιαίτερα, η ΙΟΝ Αμυγδάλου επηρέασε βαθιά όχι μόνο τις γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων φίλων της, αλλά και την πορεία της εγχώριας διαφημιστικής δημιουργίας, καθώς ήταν από τα πρώτα προϊόντα που προβλήθηκαν στις σελίδες δημοφιλών περιοδικών της εποχής, όπως ο “Ταχυδρόμος” και το “Ρομάντζο” καθώς και σε αγαπημένες ραδιοφωνικές εκπομπές.
Σήμερα η ΙΟΝ χρησιμοποιεί τόσο τα καθιερωμένα μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινηματογράφο, τύπο) ενώ συγχρόνως, δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην παρουσίαση του brand και των προϊόντων της στα σημεία πώλησής τους, το οποίο εμφανίζεται μαζί με την επιγραφή “ΙΟΝ – ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ”. Παράλληλα, εμφανίζεται και στο διαδίκτυο αναβαθμίζοντας από το 2005 την διαδικτυακή της παρουσία.

Μέσα από την κεντρική ιστοσελίδα της παρέχει την δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στο newsletter του “ΙΟΝ- ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ” οποίο ξεδιπλώνεται σαν περιτύλιγμα σοκολάτας και φέρνει κάθε μήνα στους αναγνώστες όλα τα νέα της ΙΟΝ.
Η ΙΟΝ Αμυγδάλου παραμένει το πλέον αγαπημένο και αναγνωρίσιμο brand σοκολάτας στην ελληνική αγορά, γεγονός που συνοψίζεται εύστοχα στο γνωστό σλόγκαν που συνοδεύει την επικοινωνία της, “Η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή”. Το σλόγκαν αυτό ξεχωρίζει στην προώθηση μέσα από διαφημιστικά σποτ για την συγκεκριμένης σοκολάτα, της τελευταίες δύο δεκαετίες. Δίπλα του φιγουράρουν τα άνθη αμυγδαλιάς που αποτελούν χαρακτηριστικό της σοκολάτας ΙΟΝ Αμυγδάλου από τότε που δημιουργήθηκε η συσκευασία της. Τα θέματα των διαφημιστικών σποτ εμφανίζουν ρομαντικές και νοσταλγικές στιγμές τονίζοντας το γεγονός ότι κάποια ευχάριστη στιγμή της ζωής μας συνδυάζεται με μια σοκολάτα ΙΟΝ Αμυγδάλου
Για τους περισσότερους Έλληνες το όνομα “ΙΟΝ” δεν παραπέμπει μόνο στη μοναδική γεύση της αυθεντικής ελληνικής σοκολάτας, αλλά και στην ίδια τους την προσωπική ιστορία, από την παιδική τους ηλικία μέχρι σήμερα. Το όνομα “ΙΟΝ” συνδέεται με αμέτρητες γλυκές αναμνήσεις από τη ζωή κάθε Ελληνίδας και Έλληνα.

Η ΙΟΝ μέσα από την συνεπή παρουσία της σαν εταιρεία αλλά και την προώθηση των προϊόντων της έχει δημιουργήσει μία “μακροχρόνια και ευτυχισμένη σχέση” με του καταναλωτές. Η σχέση αυτή στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα των προϊόντων της η οποία με την σειρά της υπαγορεύτηκε από τις αρχές και τις αξίες των ιδρυτών της. Ο στόχος των διαφημιστικών της εκστρατειών είναι αφενός να τονίσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και αφετέρου να διατηρηθεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης την οποία υπενθυμίζουν αρκετά συχνά στους καταναλωτές. Με αυτό το τρόπο η επωνυμία ΙΟΝ είναι πλέον συνυφασμένη στην Ελλάδα με τη σοκολατένια γεύση και απόλαυση αλλά και με τη καλή φήμη και το κύρος μιας εταιρείας με μακρά παράδοση.

Leave a comment