Αυτή την Κυριακή μπορείς να σηκωθείς αργά, να ντυθείς γρήγορα και να τρέξεις να προλάβεις κάποιο από τα δεκάδες brunch που γίνονται στην πόλη. Ή μπορείς να σηκωθείς αργότερα, να πάρεις τηλέφωνο την παρέα σου και να κάνεις το δικό σου brunch στο σπίτι διαλέγοντας κάποιες από τις παρακάτω (πανεύκολες) συνταγές.

Υ.Γ Υπάρχει bonus και ένα υπέρτατο γλυκό γιατί δεν πας πουθενά χωρίς brunchογλυκό…

Αλμυρά pancakes με κολοκύθι και καρότο

Υλικά για 16 pancakes

  • 1 μεγάλο κολοκύθι
  • 8 μέτρια καρότα, ξεφλουδισμένα
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό

Για τα pancakes:

  • 120γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 μεγάλα αυγά
  • ¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ. γλ. μπέικινγκ πάουντερ
  • ¼ κ. γλ. αλάτι

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε με τον τρίφτη το κολοκύθι και τα καρότα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό, λιώνουμε το σκόρδο.
  2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το τυρί κρέμα, τα αυγά, το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπλέντερ). Ενσωματώνουμε στη ζύμη τα λαχανικά.
  3. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας ζύμη μέσα στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε 3-4 λεπτά, μετά αναποδογυρίζουμε το pancake και μαγειρεύουμε ακόμα 2-3 λεπτά. Απομακρύνουμε από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  4. Πασπαλίζουμε τα pancakes με αλάτι και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν σερβίρουμε. Σερβίρουμε με βούτυρο ή κάποιο chutney.
Quesadillas με σπανάκι και γλυκοπατάτα

Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 γλυκοπατάτα, τριμμένη
  • 1 κ. γλ. πάπρικα
  • ½ κ. γλ. τσίλι (προαιρετικά)
  • ½ κ. γλ. κύμινο (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα σπανάκι baby
  • 1 φλιτζάνι μαύρα φασόλια (μαγειρεμένα ή κονσέρβα)
  • ½ φλιτζάνι καλαμπόκι (μαγειρεμένο ή κονσέρβας)
  • 2-3 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό,ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τις Quesadillas

  • 6 tortillas
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (ή τσένταρ)
  • 3 κ. γλ. λάδι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση:

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση. Ρίχνουμε την τριμμένη γλυκοπατάτα και την αφήνουμε να ψηθεί για 1 λεπτό. Έπειτα προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  2. Όταν το τηγάνι κάψει καλά και αρχίσει να αχνίζει, προσθέτουμε λίγο νερό, καλύπτουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Μαγειρεύουμε για 6 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά.
  3. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και μέχρι η γλυκοπατάτα να μαλακώσει και να μαγειρευτεί εντελώς.
  4. Τέλος, ρίχνουμε στο τηγάνι τα φασόλια, το καλαμπόκι και τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 1 ακόμη λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε και απομακρύνουμε από τη φωτιά.

Για τις Quesadillas:

  1. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια ένταση και το αλείφουμε με λίγο λάδι.
  2. Απλώνουμε περίπου 3 κ. σ. από τη γέμιση στο μισό κάθε τορτίγιας. Πασπαλίζουμε τη γέμιση με το τριμμένο τυρί και κλείνουμε την τορτίγια με το υπόλοιπο μισό.
  3. Ρίχνουμε την τορτίγια στο τηγάνι για 2-3 λεπτά, αναποδογυρίζουμε και μαγειρεύουμε από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη γέμιση και όσες τορτίγιες χρειαστούν (θα βγουν περίπου 4-6 quesadillas, ανάλογα το μέγεθος κάθε τορτίγιας.
  5. Μεταφέρουμε τις quesadillas σε ένα ξύλο κοπής. Κόβουμε κάθε τορτίγια σε 3 ίσα μέρη, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι.
  6. Σερβίρουμε αμέσως μαζί με guacamole ή με κάποιο άλλο dip της επιλογής μας.

pancakes με τυρί κρέμα

 

Υλικά για 6 μικρά pancakes

  • 120γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 μεγάλα αυγά
  • ¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ. γλ. μπέικινγκ πάουντερ
  • ¼ κ. γλ. αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το τηγάνι
  • λίγες φράουλες (ψιλοκομμένες) και άχνη ζάχαρη ή μέλι (προαιρετικά) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το τυρί κρέμα, τα αυγά, το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπλέντερ).
  2. Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με βούτυρο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια ένταση.
  3. Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε στο τηγάνι 2-3 κουταλιές από τη ζύμη. Ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
  5. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένες φράουλες και άχνη ζάχαρη ή μέλι.

Αυγό με τα όλα του!

Υλικά:

  • 2 φέτες ψωμί του τόστ
  • 1 αυγό
  • τυρί τσένταρ
  • 1 φέτα ζαμπόν
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • κομματάκια μπέικον (προαιρετικά)
  • λίγο βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια ένταση. Στη συνέχεια τηγανίζουμε το ζαμπόν και από τις δύο πλευρές. Ενώ τηγανίζουμε το ζαμπόν, βουτυρώνουμε το ψωμί του τοστ, τοποθετούμε το τυρί στο κάτω ψωμάκι και από πάνω ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι. Όταν τηγανιστεί το ζαμπόν, το βάζουμε και αυτό στο τοστ και από πάνω τοποθετούμε λίγο ακόμα τυρί και την από πάνω φέτα ψωμιού.

Τηγανίζουμε το τοστ από τη μία πλευρά. Μόλις λιώσει το τυρί, απομακρύνουμε από τη φωτιά, και με ένα ποτήρι ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο του τοστ. Το ξαναρίχνουμε στο τηγάνι και το τηγανίζουμε από την άλλη πλευρά. Προσεκτικά, σπάμε το αυγό μέσα στην τρύπα που έχουμε ανοίξει.

Αν το αυγό αρχίζει να «στάζει» προς τα έξω, πιέζουμε το τοστ με μία σπάτουλα. Μόλις το αυγό είναι έτοιμο και η κάτω πλευρά του τοστ έχει αρχίσει να ροδίζει, γυρίζουμε το τοστ προσεκτικά και αφήνουμε να ψηθεί και η άλλη πλευρά για 1-2 λεπτά.

Βγάζουμε από το τηγάνι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μπέικον (αν θέλουμε) και φρέσκο κρεμμυδάκι. Αλατοπιπερώνουμε και μια καινούργια μέρα ξεκινά!

 

Skillet Cookie

 

Υλικά για 6 άτομα:

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι άσπρη ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 κ. γλ. μπέικινγκ πάουντερ
  • ½ κ. γλ. αλάτι
  • 1 φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
  3. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και προσθέτουμε στο τηγάνι τη λευκή και καστανή ζάχαρη, ανακατεύοντας πολύ καλά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 10-15 λεπτά το μείγμα να κρυώσει.
  4. Μόλις κρυώσει, μεταφέρουμε το μείγμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και εκεί προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια. Χτυπάμε με μίξερ χειρός για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να αφρατέψει.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Αν χρειάζεται προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
  6. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, να πάνε παντού.
  7. Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος με διάμετρο 25-30 εκ.
  8. Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι οι άκρες να ροδίσουν ελαφρώς. Η μέση πρέπει να παραμείνει μαλακή.
  9. Σερβίρουμε αμέσως με παγωτό βανίλια.

Σάντουιτς με scrambled eggs και σολομό

Υλικά για 4 σάντουιτς

  • 4 ψωμάκια brioche
  • 8 μεγάλα αυγά
  • 1 κ. γλ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 κ. γλ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 2 κ. σ. βούτυρο (και λίγο ακόμα για να αλείψουμε τα ψωμάκια)
  • 4 φέτες καπνιστό σολομό
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ψήνουμε στην τοστιέρα (ή στον φούρνο) το ψωμί και αλείφουμε με βούτυρο σε κάθε πλευρά.
  2. Σε ένα μεγάλο ρίχνουμε τα αυγά, τον άνηθο, το κρεμμυδάκι, το αλάτι και το πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  3. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια ένταση. Αφού λιώσει, ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά και αμέσως αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα.
  4. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι τα αυγά να μαγειρευτούν, αλλά να μην στεγνώσουν. Απομακρύνουμε από τη φωτιά.
  5. Μοιράζουμε τα αυγά στα ψωμάκια και από πάνω βάζουμε μια φέτα καπνιστό σολομό. Σερβίρουμε αμέσως.

πηγή: www.athensvoice.gr 

Leave a comment